Galleri/Projekt

Skåp och annat

Här är några av de skåp som är tillverkade under de sista åren. Vill du veta mera om mig och mitt förhållningssätt till trä ska du gå in och läsa ”Konsten att krama en planka” under Om  mig. Har du frågor är du välkommen att maila, boiskapet@gmail.com

 

DSCF6628

 

DSCF7517DSCF7653

DSCF7300 3

DSCF4995

DSCF3624DSCF3637

DSCF3635

DSCF5176

DSCF5173

DSCF4560

IMG_0733

Genom att basa tunna skivor av alm och sedan pressa dessa i en form kan dessa rundade former erhållas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekt – Sveriges äldsta furuträ???

För 10.000 år sedan, växte det träd som nedanstående skåp är tillverkade av, i Mjöbäck i Svenljunga kommun.

En stor mängd träd, björkar och tallar, upptäcktes 2010 vid ett dammbygge i Mjöbäcks samhälle. Träden låg sammanpressade i stor oordning, likt en timmerbröt, under 5-6 meters lager av sand och lera. Några av de sönderbrutna träden lades upp vid sidan av dammen medan övriga träd kördes bort och dumpades tillsammans med lera och grus.

En i Mjöbäck sommarboende Chalmersprofessor i i Geologi/Hydrologi, Gunnar Gustafsson, fick vetskap om det ovanliga fyndet och beslöt att företa en åldersbestämning. Denna visade att de uppgrävda trädstammarna hade en ålder av 10.000 år -mer än dubbelt så gamla som Cheopspyramiden i Egypten!

Professor Gustafssons teori var att en av områdets randmoräner hade brustit av vattentrycket från en bakomliggande sjö och att den framrusande vattenmassan dragit med sig träd- och markmaterial. Träden hade sålunda täckts över av tjocka ler- och sandlager som skapat en syrefri miljö vilken förhindrat träets nedbrytning.

Genom en god vän i samhället erhöll jag en av de bevarade stockarna som gåva och efter uppsågning fick plankorna torka i nästan 2 år.

Träet är svårbearbetat och har en ålderstigen färg som varierar från brunsvart till ljusgrönt. Dörrhängen och knoppar kommer är tillverkade av svartek från ett gammalt strandat vrak och är ”bara” ca 400 år gammalt.

 

DSCF4145DSCF4146

 

 

Det här med gamla träd………

Jag fick ett samtal för några veckor sedan och det handlade om gamla träd och hur man kan använda dessa. Det blev ett givande samtal och som ett exempel på hur man kan använda gamla kullfallna eller utrensade träd vill jag visa på den här almen.

Sprucken och väderbiten och angripen av röta. Men trots detta fullt användbar som fyllning i en skåpsdörr. Trädet fälldes av kommunens parkarbetare och jag fick möjlighet att för hand såga tunna skivor av den spruckna ytan. Sedan lite vanligt snickeriarbete, torkning, hyvling och upplimning på stabila almskivor. Måttsågning och inpassning i ram och därefter tillverkning av det egentliga skåpet i fast och fint köpeträ.
Och så här blev det, nytt och gammalt som kompletterar varandra.

Upplimning på tunna skivor av alm.

Det färdiga resultatet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nya skåp under 2019
Några goda vänner hade i ett förråd en gammal kakelugnslucka som inhandlats på en loppis för länge sedan. Kunde jag möjligtvis tillverka ett skåp med dessa luckor i lite gammaldags stil med plats för sex antika vinglas. Härutöver önskade man att skåpet skulle vitlaseras.
Och härunder ser ni resultatet!

 

På verkstaden hade jag också ett stycke björknäver som jag planerat att använda till ett mindre skåp. Näver är ett fantastiskt material, vackert, hållbart och har sedan länge använts till bl a korgflätning. Här limmade jag nävern på ett konvexhyvlat dörr och vitlaserade sedan skåpet som
en anpassning till bilden av vitstammiga björkar i en sommarhage. Vår påskkanin beundrar skåpet.

 

Vi är nu framme i början av maj fastän ännu ingen sommar i sikte. Jag blev nyligen klar med ett litet skåp tillverkat av ett par björkvedträn, ett av dem med en rejäl vril. Min tanke var att behålla vedtränas spräckta ytor på utsidan av skåpet – taktilt och visuellt ska det upplevas att detta är ett förädlat vedträ!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *